luni, 9 martie 2009

Ce este MRP?

MRP este un submodul al modulului Production Planning folosit pentru a declanșa aprovizionarea sau producția de materiale pentru a asigura disponibilitatea materialelor în cantitățile necesare și în timp util.

Planificarea necesarului de materiale (MRP) ia în considerare vânzările curente și cele previzionate. Necesarul planificat declanșează calculația MRP. Sistemul descoperă materialele care au stocuri insuficiente pentru a acoperi necesarul și propune reaprovizionarea – procurement proposal.
Atunci când materialul este din producție proprie sistemul crează comenzi planificate (planned order) pentru cantitățile necesare. Acestea pot fi convertite în comenzi de producție. Dacă materialul este procurat extern sistemul poate crea fie planned order fie direct un referat de necesitate sau linie programare. O comanda planificată poate fi convertită în referat de necesitate sau linie programare. Conform fluxului documentelor in modulul de Aprovizionare, referatul de necesitate se poate converti după aprobare în comandă de aprovizionare.
Dacă există un acord de programare pentru material, atunci MRP poate genera direct linii programare, sau poate converti referatele de necesitate în linii programare.

Tipul de document generat de rularea MRP este determinat de indicatorul de creare (creation indicator) aflat în ecranul initial la rularea calculației MRP.
Planificarea automată a materialelor în SAP se poate face pe trei niveluri, prioritate având cele specifice față de cele generale:
• Control la nivel individual pentru fiecare material prin datele de bază de material (material master) și în masă prin parametrii de rulare MRP.
• La nivel de grup MRP – se definesc setări pentru un grup MRP și se asociază grupul MRP unui material în masterul de material.
• Parametrii definiți la nivelul unității logistice.
O funcționalitate foarte importantă a planificarii materialelor în SAP cu ajutorul MRP este planificarea multi-nivel a materialelor. În cazul în care un material este produs în unitatea logistică (produse finite) și are intreținută în sistem o listă de materiale/rețetă de fabricație, rularea MRP va planifica și materiile prime pentru acel produs finit. Acest lucru se face prin intermediul necesarurilor dependente (dependent requirements). Dacă sistemul detectează necesar net pentru un produs finit va crea planned order pentru acel produs și dependent requirement pentru subansambele/materiile prime din care este compus. Dacă această comandă planificată este transformată ulterior în comandă de producție, necesarurile dependente sunt transformate la rândul lor în rezervări, pentru a asigura prezența lor în stoc la momentul în care va fi nevoie de ele.

Condițiile obligatorii pentru rularea MRP pot fi impărțite în:
• Condiții dependente de unitatea logistică: activarea MRP în unitatea logistică, generarea fișierului de planificare (planning file) și întreținerea parametrilor unității logistice.
• Condiții dependente de masterul de material: întreținerea unui tip MRP și a tuturor celorlalți parametri obligatorii pentru tipul ales, un status al materialului valid, care să permită generarea documentelor de aprovizionare – materialul nu trebuie sa fie “blocat”.