joi, 16 aprilie 2009

Unitati de masura alternative pentru materiale

In SAP se pot defini oricate unitati de masura alternative, pentru toate trebuie sa de introduca factorul de conversie relativ la unitatea de masura de baza.

Nu este necesara intretinerea factorilor de conversie pentru unitati de acelasi tip, SAP le converteste implicit. De exemplu mm-cm-m-km sau g-kg-to.

Unitatile de masura alternative se pot folosi in documentele de materiale sau orice alt document de aprovizionare, rezervare etc in care se introduc cantitati de materiale.

Unitatea de baza ar trebui sa fie cea in care se stocheaza, sau se consuma materialul si cea mai mica unitate. Nu trebuie sa fie neaparat unitatea de achizitie. Unitatea de baza nu se poate schimba dupa ce materialul a fost introdus intr-un document (doar pentru materialele noi, nefolosite). Rapoartele se fac in general in unitatea de baza, raportarea in unitati alternative necesita dezvoltari.

Factorii de conversie gasesc in tabela MARM campurile UMREN si UMREZ.
Examplu:
Quantity in alternative unit of measure = (Quantity in base unit of measure * MARM-UMREN ) / MARM-UMREZ

In documentele de material se introduce unitatea in care se face miscarea. Sistemul converteste automat la unitatea de masura de baza. Documentul va avea doua unitati de masura – si doua cantitati: una in unitatea de baza si una in unitatea alternativa. Daca documentul se face in unitatea de baza, va avea o singura unitate si cantitate (nu se converteste in nimic).

Setare in Material Master Record

In Exemplu am folosit o specificatie fictiva “toba de 10 kg are 150 m cablu”. Puteam la fel de bine sa pun 15 m la 1 kg, dar am pus 150 la 10. Este mai usor sa folosesc specificatia pentru a evita sa fac calcule, din care pot rezulta erori de rotunjire.

MM02 -> additional data -> units of measure.


Pt campul X (numitor): Denominator for conversion to base units of measure

Denominator of the quotient that specifies the ratio of the alternative unit of measure to the base unit of measure. To convert a quantity, whose unit of measure is not the same as the base unit of measure, into the base unit of measure, the system requires a quotient

Use

Quantity (in alternative unit of measure) = quotient * quantity (in base unit of measure)

Procedure

Enter the number of units of the alternative unit of measure (denominator) that corresponds to the number of units of the base unit of measure (numerator).

Pt campul X (numarator): Numerator for Conversion to Base Units of Measure

Use

To convert a quantity, whose unit of measure is not the same as the base unit of measure, into the base unit of measure, the system requires a quotient:

Quantity (in alternative unit of measure) = quotient * quantity (in base unit of measure)

Procedure

Enter the number of units of the alternative unit of measure (denominator) that corresponds to the number of units of the base unit of measure (numerator).

Folosire in documentele de materiale

In documentul de material se introduce unitatea in care se face miscarea. De ex 75 m. Sistemul converteste automat la unitatea de masura de baza.



Documentul de material va arata ambele unitati: unitatea de intrare, metru, unitatea de baza, kg.




In depozit se mentine stocul in unitatea de baza.