marți, 12 mai 2009

Blocarea materialelor cu ajutorul statusului

Statusul unui material are rolul de a semnaliza daca folosirea unui material este supusa unor restrictii si care sunt aceste restrictii. De exemplu un material poate fi in dezvoltare sau altul poate este depasit, iesit din uz. Unui material fara status ii sunt permise toate activitatile.

Statusul unui material este un indicator care se poate aloca materialelor la nivel de unitate logistica (plant level) sau client SAP (cross-client) si permite sau blocheaza folosirea materialului in anumite arii de activitate:

  • Aprovizionare
  • Productie
  • MRP
  • Costing

In customizare, tranzactia OMS4 permite definirea si modificarea statusurilor.

Statusul determina mesajele de eroare sau de avertizare afisate atunci cand un utilizator incearca sa creeze un document in sistem pentru un material.

Setarea campurilor:

  • Blank – documentul nu este blocat
  • A – utilizatorul primeste un mesaj de avertizare, dar este permisa postarea documentului. Utilizatorul ia la cunostinta statusul si poate abandona din proprie initiativa salvarea documentului.
  • B - utilizatorul primeste un mesaj de avertizare, dar nu este permisa postarea documentului.

Odata definit un status el poate fi asignat atunci cand este nevoie unuia sau mai multor materiale. Pentru a asigna un status unui material se poate folosi tranzactia MM02 – modificare materiale.

Daca se doreste asignarea in masa se poate folosi MM17.

Statusul unui material se poate aloca la nivelul unei unitati logistice, si atunci aria de aplicativitate este restransa la acea unitate, sau la nivelul unui material, avand efect in toate unitatile logistice definite pentru acel material.

Campurile afectate:

Nivel

Tabela

Camp

Unitate logistica (plant level)

MARC

MMSTA

Material (cross client)

MARA

MSTAE

Statusul la nivel de material apare in ecranul “Date principale 1 ” (Basic Data 1).


Statusul la nivelul unitatii logistice apare in mai multe view-uri, si este acelasi pentru un anumit plant.

Atunci cand doua statusuri intra in conflict se aplica cel mai restrictiv (putem avea situatia in care materialul este blocat cu un status la nivelul unitatii logistice si alt status la nivelul materialului).Aceiasi regula se aplica si in cazul in care materialul este marcat pentru stergere.

Cititi de asemenea articolul referitor la stergerea materialelor: http://sap-insights.blogspot.com/2009/03/stergerea-materialelor.html

Lasa un comentariu sau cere-mi informatii suplimentare!