sâmbătă, 21 martie 2009

Stergerea materialelor

Pentru a sterge un material din sistem acesta trebuie întâi marcat pentru ștergere (flag for deletion). Aceasta este o ștergere logică. Următorul pas este arhivarea, care înlătură fizic obiectele din sistemul SAP, depunându-le într-un fișier separat. Dacă este nevoie, acest fișier poate fi încărcat în SAP.
Marcarea pentru stergere se poate face la diferite niveluri organizationale. Atunci cand este setat la un nivel superior, are efect la toate nivelurile inferioare. Marcarea la stergere poate fi facuta la nivelul unei unități logistice sau locuri de depozitare individuale. Dacă marcarea s-a făcut din greșeală, un material poate fi de-marcat înainte de arhivare, procesul este reversibil.
Marcarea la stergere a unui material se face individual, cu ajutorul tranzactiei MM06, precizand materialul si unitațile organizatorice la nivelul cărora se face marcarea. Dacă alegeți nivelul material setarea va fi valabila la toate nivelurile in clientul SAP respectiv.

Setare in masă: in tranzactia MM17
• Pentru marcare la nivel de client (global) se seteaza campul LVORM cu X in tabela MARA
• Pentru marcare la nivel de unitate logistica se seteaza campul LVORM cu X in tabela MARC
• Pentru marcare la nivel de organizatie de vanzări se seteaza campul campul LVORM cu X in tabela MVKE

Marcarea la ștergere are ca efect emiterea unor mesaje de avertizare (warning) sau de eroare in cazul in care un utilizator încearcă să creeze documente pe acest material. Tipul mesajului este determinat in configurare.
In configurare, tranzactia OMCQ aplication area M7 mesaj nr 430 controleaza tipul mesajului pentru inventory management, setarea indicatorului pe E blocheaza crearea de documente de material pe materialele marcate la stergere.
In mod similar, urmand calea SPRO - Mat mgmt – Purchasing – Environment data - Define attributes of System messages aplication area ME mesaj nr 051 setarea indicatorului pe E blocheaza crearea de documente de aprovizionare pe materialele marcate la stergere.
In mod normal marcarea la stergere indică sistemului că aceste materiale se vor sterge la urmatoarea reorganizare. Dacă se doreste strict blocarea materialelor se recomandă folosirea statusului de material.
Pentru a arhiva un material este necsar ca toate documentele în care este inclus acel material sa fie arhivate. Arhivarea se face cu tranzactia SARA.

Cititi de asemenea articolul referitor la blocarea materialelor.

Lasa un comentariu sau cere-mi informatii suplimentare!